برنج ایرانی یکی از قدیمی ترین محصولات زراعی است که بشر از هزاران سال پیش به کشت آن اقدام کرده بود. امروزه برنج وعده غذایی اصلی بیش از نیمی از جمعیت کره زمین می باشد و پس از گندم، بیشترین سطح زیر کشت را به خود اختصاص داده است.
برنج گیاهی یک ساله، علفی و ساقه آن همانند گندم بند بند و توخالی و دارای ۸ تا ۱۲ گره و در طول ساقه می باشد. در ایران تولید برنج به دو شیوه کشت نشانی و کشت مستقیم صورت می پذیرد.
روش اول در تمامی استان هایی که در آن سال آبی مجاز به کشت برنج هستند انجام می شود. اما روش دوم تنها در استان های جنوبی ایران مخصوصا خوزستان رواج دارد. شیوه انجام کار بدین نحو است که پس از دوره اولیه رشد گیاه، هنگامی که اندازه نشاء به ۲۵ سانتیمتر رسید، آن را به زمین اصلی منتقل می کنند و گیاه ادامه رشد خود را در مکان جدید ادامه می دهد.
برنج را در هر نقطه ای از ایران که کشت نمایید، ویژگی و خواص مختص به خود را دارد. اما برنج گیلان از جمله برنج هایی است که عطر خوش آن هوش از سر انسان می برد. شاید دلیل این عطر خوش، آب و هوای گیلان، یا خاک محل کشت آن باشد.
مشخصات یک برنج خوب ایرانی
برنج خوب برنجی است که هیچ دانه های خردی در آن وجود نداشته باشد. برنج های ایرانی و برنج گیلان معمولا حالت شیشه ای ندارند. که این خود دلیلی بر مرغوبیت و کیفیت بالایی این برنج ها است. هر چه قدر برنج دارای دانه های بلند و کشیده ای باشد، کیفیتش بالاتر خواهد بود.
اگر با برنجی رو به رو شدید که حالت سفید و براق داشت، بدانید این برنج، برنج گیلان نیست. حتی می توانیم بگوییم این برنج ایرانی نیست. اصولا برنج هایی که کوتاه و کلفت هستند، پس از پخت طعم نامطبوعی از خود بروز می دهند.
خواص برنج گیلان و برنج های ایرانی
استفاده از برنج های غیر ایرانی، برای بسیاری از مصرف کنندگان ایجاد درد و سوء تغذیه شدید نموده است. ما اگر از برنج گیلان استفاده کنید می توانید سوء تغذیه و درد در معده را به سرعت درمان کنید.
استفاده از برنج ایرانی منجر به کاهش فشار خون شده و تری گلیسیرید خون را به میزان فوق العاده ای کاهش می دهد. پس اگر از بیماری فشار خون رنج می برید، بهتر است از برنج گیلان در پخت و پز خود استفاده کنید.
هضم برنج های ایرانی به خصوص برنج گیلان بسیار اسان است. زیرا این برنج ها فاقد سدیم، چربی، گلوتن و کلسترول هستند. می توانید در وعده های غذایی زیادی از برنج ایرانی استفاده کنید، و نگران بروز بیماری و درد در بدن خود نشوید.
تفاوت برنج ایرانی و شمالی را تنها در زمانی می توانید متوجه شوید، که به عطر، بو، شکل ظاهری و زمان پخت آن دقت نمایید. اصولا بیشتر مردم ایران برای دم پخت از برنج گیلان استفاده می کنند. زیرا این برنج های محلی هم دارای عطر خوبی هستند هم طعم خوشایند.
اما اگر قصد دارید از برنجی برای پخت پلویی همراه با کباب کوبیده یا جوجه کباب استفاده کنید، بهتر است برنج های دانه بلند را انتخاب کنید. برنج های سفید و پوست کنده اصولا چاق می کنند اما برنج قهوه ای ارزش غذایی بیشتری نیز بین دسته های برنج گیلان به خود اختصاص داده است.
انواع برنج ایرانی :
برنج ایرانی در شمال کشور در استان های گیلان ، مازندران و بخشی از استان گلستان کشت میشود . از انواع برنج ایرانی میتوان به برنج هاشمی ، صدری (دم سیاه، دم زرد، دم قرمز )، طارم، علی کاظمی و برنج پر محصول ( شیرودی، فجر، خزرو..) بهترین و مرغوب ترین برنج های ایرانی را می توانی با نام برنج هاشمی، برنج قهوه ای، برنج دم سیاه و… دسته بندی کرد.