در گذر زمان اسم حقوقی قولنامه به مبایعهنامه تغییر داده شده است. قولنامه، بار حقوقی ندارد و اگر بین دو طرف دعوا شود، و به دادگاه مراجعه میکنند، قولنامه محکمهپسند نیست و شرایط فقهی لازم را ندارد. زیرا اساس قانون ما در ایران فقه است. برای همین قولنامه را به مبایعهنامه تبدیل کردند.
حدود ۱۰۰ سال پیش، نام مبایعهنامه، مجتهدنویس بود. زیرا مردم سواد کافی نداشته، و برای معامله از ملا و یا شیخ کمک میگرفتند که خود به اصول فقهی آگاه بود، در حقیقت او یک مبایعهنامه تنظیم میکرد.
بعد از مدتی و با بالارفتن سواد مردم، برای انجام معاملات به شیخ و یا ملا مراجعه نمیکردند و خودشان قولنامه را مینوشتند، اما شرایط را رعایت نمیکردند. در نتیجه «مبایعهنامه یعنی سند غیر رسمی قبل از رسمی شدن»، ایجاد شد.
درحال حاضر قولنامه و مبایعهنامه را یکی فرض میکنند. اما شما لازم است که تفاوتهایشان را بدانید.
ممکن است شما با فروشنده، زمانی به توافق برسید که دفترخانه باز نباشد، برای همین قبل از سند زدن خانه میتوانید یک مبایعه نامه بنویسید.
در مبایعهنامه چه مواردی ذکر میشود؟
در مبایعهنامه باید حداقل ۵ مورد ذکر شده باشد:
مشخصات فروشنده: مشخصات سجلی، آدرس(در آدرس حتما باید کدپستی ذکر شود)، تلفن همراه و ثابت.
مشخصات خریدار: مشخصات سجلی، آدرس(در آدرس حتما باید کدپستی ذکر شود)، تلفن همراه و ثابت.
موضوع مورد معامله(مبیع): مشخصات کامل جغرافیایی، ثبتی، هندسی(مساحت زمین یا خانه).
مبلغ مورد معامله: شامل قیمت واحد و قیمت کل به وجه رایج کشوری، ریال یا معادل تومان.
زمان مورد معامله: زمان و نحوه پرداخت، زمان حضور در دفترخانه و تنظیم سند. برای نحوه پرداخت باید حتما مشخص شود که خریدار چه مبلغی را، در چه زمانی و با چه شرایطی به فروشنده میدهد.
اگر این ۵ مورد ذکر نشود، مبایعهنامه ارزشی ندارد. بعد از نوشتن این ۵ مورد، برای شفافسازی بیشتر، موارد دیگری را هم به مبایعهنامه اضافه میکنند. اگر فقط این ۵ مورد نوشته شده باشد، مبایعهنامه سست است، ولی با اضافه کردن موارد زیر، مبایعهنامه شفاف میشود:
درصورت پشیمانی: فرض کنید شما خانهای را پسندیدهاید و مبایعهنامه نوشتهاید ولی همسرتان میگوید من این خانه را نمیپسندم. باید در مبایعهنامه مشخص باشد که اگر خریدار یا فروشنده پشیمان شدند، چه اتفاقی میافتد.
برای پشیمانی، زمان مشخص کنند، مثلا تا ۲۴ ساعت بعد از تنظیم مبایعهنامه میتوانید پشیمان شوید.
در صورت پشیمانی، خسارتی نیز تعیین میکنند که حتما باید مبلغ آن در اینجا ذکر شود.
گول خوردن: در معاملات اصطلاحی به نام خیارات وجود دارد. «خیار» به طورکلی، به توانایی و اختیار فسخ معامله گفته میشود. خیارات انواعی دارد مانند مجلس، غبن، تدلیس، فاحش (چیزی که معامله کردهام با آنچه دیدهام تفاوت بسیاری دارد.) و …
عموما در مبایعهنامه، خیارات را از خودشان ساقط میکنند و جمله «اسقاط کافه خیارات ولو خیار فاحش» مینویسند، بهعبارتی میگویند ما با علم اینکه چنین اتفاقی نیفتاده است، معامله میکنیم و بههیچوجه معامله را فسخ نمیکنیم.
وقتی خریدار یا فروشنده اختیار خیارات را از خودش ساقط کند و بعد از معامله متوجه شود در هر زمینهای گول خورده است، نمیتواند کاری انجام دهد و حق بر هم زدن معامله را ندارد.
دقت کنید که برای سند زدن خانه، چه خیاراتی را میپذیرید. با نوشتن «اسقاط کافه خیارات ولو خیار فاحش» اجازه فسخ معامله را از خودتان میگیرید.
منصوبات و ملزومات: وقتی شما ملکی را میخرید، بعضی وسیلهها روی خانه است. در این بند بهطور مفصل همه را ذکر میکنید.
مثلا من خانه را با کولر آبی، شوفاژ، موتورخانه، کابینت، موکت، یک خط تلفن و… خریدهام. بهتر است تا میتوانید توجه کنید و منصوبات را شفاف بنویسید. اگر این بند را ننویسید ممکن است وقتی خانه را تحویل میگیرید، شوفاژ و یا کابینت نداشته باشد و فروشنده همهچیز را با خودش برده باشد.
بعد از تکمیل موارد فوق، خریدار و فروشنده و حداقل دوشاهد زیر این مبایعهنامه را امضا میکنند.
در این مبایعهنامه باید نحوه پرداخت هزینههای انتقال سند نیز نوشته شود. بعضی از این هزینهها با فروشنده و برخی با خریدار است. فروشنده باید تمامی بدهیهای ملک را تا روز تحویل بپردازد.