همانطور که طراحی دکوراسیون داخلی محیط مهم است، طراحی بیرونی ساختمان نیز اهمیت دارد. هماهنگی در طراحی بیرونی شامل بخش های مختلف، مانند درب ورودی ساختمان می شود. دنیای طراحان ساختمان گسترده است و آنها می توانند طرح های زیادی را در اختیار ما قرار دهند. به طور کلی می توان این طراحی ها را در چند سبک، دسته بندی کرد. در این مقاله در مورد انواع نمای ساختمان مطالعه خواهیم کرد تا بتوانیم در هنگام نیاز انتخاب مناسبی داشته باشیم.
انواع نمای ساختمان :
_نمای کلاسیک
_نمای نئوکلاسیک
_نمای مدرن
_نمای پست مدرن
_نمای اسلامی
_نمای آرت دکو
نمای کلاسیک
نمای کلاسیک ساختمان برگرفته از معماری یونان و روم باستان است. سبک های طراحی که بعد از دوره رنسانس در اروپا شکل گرفتند، به عنوان معماری کلاسیک شناخته می شوند. تقارن یک اصل جدا نشدنی در طراحی نمای کلاسیک است. نمای کلاسیک حس شکوه و عظمت را به بیننده القا می کند. سندی برای این حرف، ساختمان های اداری کشورهایی مانند آمریکاست که در سبک کلاسیک ساخته شده است. طیف وسیعی از نماهای کلاسیک و ایده های برگرفته از آن را می توان در سراسر جهان مشاهده کرد.
نمای روی سبک کلاسیکی در نماسازی است که در ایران طرفداران بسیاری دارد. به همین دلیل است که در سطح کشور ساختمان های زیادی را با نمای رومی مشاهده می کنید. در ساخت نمای رومی حجم زیادی از سنگ استفاده می شود و باعث افزایش وزن کلی ساختمان می شود.
نمای نئوکلاسیک
معماری نئوکلاسیک در واکنش به روکوکو و باروک ظاهر شد و به دنبال بازگشت به سادگی بود. در این نما، طرحهای کلاسیک همراه امکانات مدرن و رعایت تقارن و تناسب موجود در سبک کلاسیک اجرا می شود. ستون های بلند، سقوف مسطح، تناسب کامل بین درب و پنجره، نظم و سادگی در این نما دیده می شود. در نمای نئوکلاسیک برجسته کاری ها به شکل مسطح تر و در قالب حاشیه های تزئینی ساختمان به کار می روند. از جمله مصالح مرسوم در این سبک، آجر، سنگ و چوب هستند. محبوبیت سبک نئوکلاسیک در ایران در زمان ناصرالدین شکل گرفت و بناهای زیادی به این سبک ساخته شد.
نمای مدرن
اصول طراحی های مدرن، سادگی، کارایی و ظرافت است. نمای مدرن را می توان با سادگی و طراحی خلاقانه و جسورانه تشخیص داد. در این سبک می توان همیشه انتظار غافلگیر شدن داشت. استفاده از مواد و فناوری های جدید از ویژگی های سبک مدرن است. اجزا نامتقارن و مصالح به کار رفته مانند بتون و فولاد از جمله ویژگی های بارز سبک مدرن است. مصالح ساختمانی قدیمی مانند سنگ، چوب و آجر به روش های جدید و ساده استفاده می شود. در سبک مدرن بر رنگ طبیعی مصالح تأکید می شود. مصالح با رنگ طبیعی خود و به روشی مدرن به کار می روند. استفاده از دو یا سه ماده متفاوت اما هماهنگ، سبک مدرن نما را منحصر به فرد و کارآمد می کند. سقوف عریض، دیوارهای شیشه ای و پنجره های بزرگ در این سبک به چشم می خورد.
نمای پست مدرن
سبک پست مدرن واکنشی به برخی از ویژگی های سبک مدرن است. در معماری پست مدرن به هویت فرهنگی و تاریخی، اقلیم و شرایط شهری در نظر گرفته می شود. سبک پست مدرن بومی گراست یعنی پیشینه تاریخی و فرهنگی جامعه را در دل خود می گنجاند. در سبک پست مدرن مواد و روش ساخت جدید، تزئینات و جزئیات زیاد به کار می رود. از دیگر ویژگی های این سبک، خطوط شکسته، منحنی ها، نمادهای پیچیده و فرم های نامتقارن و مبهم است. از جمله آثار مشهور در این سبک می توان به تئاتر شهر تهران اشاره کرد.
نمای اسلامی
یکی از مشهورترین بناهای معماری اسلامی در ایران مسجد جامع اصفهان است. تاج محل، کاخ الحمراء و قبه الصخره از جمله آثار مشهور معماری اسلامی در سایر کشورها هستند. صحن، طاق، گنبد، مقرنس، تالارهای مسقف ستون دار از ویژگی های معماری اسلامی است. تزئینات خاص مانند طرح های هندسی در هم تنیده، الگوهای ریاضی پیچیده، نقوش اسلیمی و خوشنویسی استفاده می شود. استفاده از نقش و نگار گلها و نقوش تکرارپذیر در معماری اسلامی مرسوم است.
نمای آرت دکو
مبدأ سبک آرت دکو فرانسه است؛ بعد از آن ساختمان های زیادی به این سبک ساخته شدند. ساختمان های با سبک آرت دکو معمولاً دارای سقف های مسطح و تزئینات بیرونی برجسته هستند. یکی از معروف ترین ساختمان های به سبک آرت دکو یعنی ساختمان امپایر استیت سقف مسطح ندارد. این سبک دارای فرم های هندسی زاویه دار، تیز، پله پله و فرم های قوس دار و منحنی می باشد. ویژگی دیگر این استفاده از تزئیناتی مانند مجسمه و نقش برجسته و مواد گران قیمت و لوکس است.