پنج ویژگی یک مشاور املاک خوب
مشاوره املاک يک حرفه است و تمام افرادي که در اين مسير قدم گذاشته اند مي بايست رفتار حرفه اي داشته باشند. این حرفه در ردیف فعالیت های خدماتی طبقه بندی می شود. اگر چه مشاورین املاک کالایی تولید نمی کنند اما خدماتی که به مردم (متقاضی مسکن) ارایه می دهند سبب قرار گرفتن در ردیف مشاغل خدماتی می شوند. ما در نوشته سعی کردیم ۵ ویژگی یک مشاور املاک خوب را بیان کنیم. ویژگی هایی که حاصل سال ها تجربه در این زمینه بوده است.
*مشاوره املاک، شغل اولتان باشد
در این صنف عمده فعالان در سطح مدیریت بنگاه ها، بازنشسته شغل های غیرموثر در سطوح کارمندی هستند. در قسمت پایین تر یعنی لایه مشاوران املاک کسانی که در پشت میز بنگاه ها پاسخگوی خریدار و فروشنده هستند نیز اغلب گروه های سنی جوانی هستند که یا پشت کنکور مانده اند یا اصلا علاقه ای به تحصیل دانشگاهی ندارند. طوریکه قشر دانشجوی کاسب در بنگاه مسکن به ندرت دیده می شود. این وضعیت موجب شده در بنگاه های مسکن نوعی فعالیت صوری و ظاهر آنچه باید توسط مشاوران املاک انجام شود، اتفاق بیفتد. البته گروه های تحصیلکرده در رشته های حقوق یا مدیریت تجاری نیز در ردیف مدیران بنگاه ها وجود دارد که این گروه یکی از بهترین روش های بازاریابی را در بازار مسکن پیاده می کند. اینکه شما شغل اولتان مشاور املاک باشد یا نه، بر روی فروش شما بسیار موثر خواهد بود.
*شنونده باشید نه شروع کننده بحث
بدترين کار در مشاوره املاک اين است که بدون اينکه از احساسات و تفکرات مشتري اطلاعي کسب کرده باشيد شروع به صحبت و رهنمود بکنيم، بنابراين مشاور املاک خوب هميشه اول شنونده خوبي است. بگذاريد مشتريان حتي از مشکلات بازار ملک و مسکن گله و شکايت بکنند اما هيچگاه حرف آنها را قطع نکنيد. خود را در نقش يک مشاور براي حل مشکل مسکنِ مشتري خود ببينيد.
*برای ملک، مشتری پیدا کنید نه برای مشتری، ملک
رسم کهنه مشاوران املاک در این بازار این است که مشاور املاک به جای اینکه برای مشتری ملک پیدا کند، برای ملک مشتری پیدا می کند. ما باید بیاموزیم که به هر قیمتی مشتری را مجاب به خرید ملک مورد نظر خود نکنیم. با یکسری واژه های مردم پسند و مشتری جذب کن همچون «ملک اکازیون است»، «اگر نخرید از دستتان رفته است»، «طرف پول لازم شده و می توانید ملکش را زیر قیمت بخرید»، «قیمت ها شروع به بالا کشیدن کرده، باید عجله کنید» و در نهایت «بهترین آپارتمان محله را برای شما خرید کردیم» خریداران مسکن به صورت ناآگانه جذب نکنیم بلکه برای هر مشتری، با توجه به وسع مالی و شان اجتماعی ملک مناسبی پیشنهاد دهیم.
*در زمین فروشنده مِلک، توپ نزنید
آنچه که هم اکنون در اکثریت قریب به اتفاق بنگاه های مسکن رایج شده، حرکت از ته خط به سرخط است. مشاوران املاک عادت کرده اند در زمین فروشنده ملک توپ بزنند به این صورت که بازاریابی هایشان را کاملا به نفع مالک یکطرفه کرده اند. مشاوران املاک عادت کرده اند قیمت مسکن را از روی آنچه فروشنده اعلام می کند، تعیین می کنند و همین شیوه غلط در قیمت گذاری، امروز باعث نوسان های غیرمنطقی قیمت مسکن شده است تا جاییکه در سال های نه چندان دور، آنچنان حبابی وارد قیمت ملک گردید که بخاطر ناتوانی در خرید، بازار در رکود فرو رفت. متاسفانه سطح پایین سواد آکادمیک در بین اکثر مشاوران املاک و مدیریت قیمت گذاری ملک توسط این افراد، ضعف اصلی حرفه مشاوران املاک محسوب می شود.
*خدمت به مشتری در حد پورسانت!
برخی مشاوران املاک به جای پرداختن به اصول حرفه ای مشاوره ملک شناسایی خواسته خریدار و سپس مدیریت عرضه همه توان شان را به کار می برند تا دو طرف را پای میز مذاکره فرا بخوانند. برای برپایی این میز، مشاور بعد از آنکه آپارتمان فایل شده را به خریدار نشان داد و قیمت فروش را اعلام کرد و بلافاصله با تعجب خریدار بابت قیمت بالا روبرو شد، با این وعده که فروشنده پای میز مذاکره، تا حد رضایت خریدار تخفیف خواهد داد، نظر او را برای رو در رو شدن با فروشنده سر یک روز مشخص، جلب می کند. مشاور املاکی از طرف دیگر به فروشنده با بیان اینکه خریدار از قیمت و ملک رضایت دارد، زمان مشخصی را برای مذاکره نهایی اعلام می کند.همه این وعده ها به دو طرف در شرایطی اعلام می شود که طرفین در حقیقت هنوز به هیچ اشتراک نظری بابت قیمت نرسیده اند!
در این حالت، در پشت میز مذاکره معمولا دو اتفاق خواهد افتاد. در اغلب مواقع با دوره کردن خریدار توسط مشاوراملاک و فروشنده، وی به قبول قیمت پیشنهادی فروشنده، راضی می شود و گاهی اوقات هم بدون آنکه معامله انجام شود، خریدار و فروشنده از بنگاه خارج می شوند. اما در صورتیکه میز مذاکره به نوشتن قولنامه ختم شود، خریدار و فروشنده بلافاصله بعد از امضای قراردادی که معمولا تا لحظه امضاء، طرفین از متن آن هیچ اطلاعی ندارند (!) موظف می شوند حق کمیسیون یا همان حق الزحمه یا به عبارتی پورسانت مشاوراملاک را پرداخت کنند. بررسی ها نشان می دهد بنگاه های مسکن معمولا به محض دریافت پورسانت شان، معامله را پایان یافته تلقی می کنند و از پیگیری های بعد از عقد قرارداد که طبق نظر کارشناسان حقوقی مدیریت این پیگیری ها به مراتب مهمتر از اقدامات قبل از عقد قرارداد است تقریبا خودشان را کنار می کشند. گفته می شود بخش زیادی از پرونده های حقوقی ملکی در دادگستری ها به مرحله بعد از امضای قرارداد خرید و فروش مربوط می شود طوریکه عدم تعهد طرفین معامله به آنچه طبق بندهای قرارداد مکلف به عمل به آن شده اند، باعث طرح دعاوی حقوقی و اختلافات ملکی بین افراد می شود.