تفاوتی ندارد که قصد خرید، رهن یا اجاره خانه را داشته باشید؛ به هر حال پرداخت پول در معاملات مسکن در چند مرحله انجام میشود. در موارد رهن و اجاره، وقتی مستاجر ملک را پسندید، دو طرف به بنگاه معاملات ملکی مراجعه میکنند.
در این زمان یک مبایعهنامه تنظیم میشود و مقداری از مبلغ قرارداد به عنوان بیعانه به مالک پرداخت میشود. این مقدار بستگی به نظر دو طرف دارد. در بسیاری موارد یکسوم یا بیست درصد مبلغ قرارداد به عنوان بیعانه پرداخت میشود و پرداخت بقیه مبلغ به هنگام تحویل کلید موکول خواهد شد.
بنگاه در این موارد سه نسخه از مبایعهنامه، که مبلغ بیعانه پرداختی در آن ذکر شده است، تهیه میکند. یک نسخه به هر یک از طرفین قرارداد تحویل داده میشود و یک نسخه نیز در بنگاه آرشیو میشود.
در مورد خرید ملک نیز، با کمی تفاوت، وضع به همین منوال است. عرف پرداخت در خرید ملک به این صورت است که پس از توافق، دو طرف به بنگاه معاملات ملکی مراجعه میکنند و قرارداد اولیه یا مبایعهنامه را تنظیم میکنند.
در این حالت نیز مبلغی به عنوان بیعانه پرداخت میشود. مبلغ بیعانه بسته به توافق طرفین متغیر خواهد بود. روند رایج در این زمینه، همان مبلغ بیست درصد قرارداد یا یکسوم آن است.
بخش دوم پول، در هنگام تحویل کلید پرداخت میشود. خریدار و فروشنده تاریخی را برای تحویل پول و کلید تعیین میکنند. این کار معمولا در بنگاه انجام میشود. بخش سوم در محضر و در هنگام انتقال سند پرداخت میشود.
مراحل پراخت پول در معامله مسکن وامدار
مراحل پرداخت پول خرید خانه، در مورد املاکی که وامدار هستند کمی متفاوت است. منظور از ملک وامدار، ملکی است که فروشنده برای خرید آن از وام گرفته و قبل از تسویه حساب با بانک، قصد فروش خانه خود را داشته باشد. در این گونه موارد سند ملک در گرو بانک است و تا زمان پرداخت کامل اقساط امکان انتقال سند وجود ندارد. در این موارد یا فروشنده باید مبلغ وام را به صورت کامل به بانک بپردازد و برای انتقال سند آن را آزاد کند، که این کار بسیاری اوقات به صرفه نیست، یا شما باید خانه را به صورت قولنامهای و با وکالت بلاعزل خریداری کنید.
گذشته از مشکلاتی که در معاملات وکالتی و قولنامهای پدید میآید، نحوه پرداخت پول نیز در این معاملات تفاوت خواهد داشت. در این شرایط امکان انتقال وام وجود دارد. یعنی فروشنده و خریدار به بانک مراجعه میکنند و پس از پر کردن فرمهای مربوطه، وام از فروشنده به خریدار انتقال مییابد. به این ترتیب شما بخشی از مبلغ خانه را به فروشنده پرداخت میکنید و بخش دیگر را طی اقساطی به بانک پرداخت خواهید کرد.
البته هنگام انتقال وام، با توجه به نوع وام دریافتی، مبلغی بین یک تا ده درصد از وام باید به صورت یکجا به بانک پرداخت شود که در نهایت این مقدار از کل مبلغ وام کسر خواهد شد.